Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

hamil 2 bulan sudah...alhamdulillah..:)

riny dah pegi jumpe doc!!!! hehehe...dan nak share dengan u all semua yg riny dah hamil 2 bulan 1 hari..termasuk hari ni..untuk pertama kalinya semalam buat confirmation dekat klinik itu pon sebab selsema x hilang2 dah 2 hari (selsema memang kawan karib sejak azali lagi)..perut naik senak asyik2 bersin je..badan pon naik lemah macam x makan setahun..bile dah selsema makan pon x lalu kan..sgt2 la risau bila terfikir x makan pape sedangkan mengandung..dan kebetulan semalam pon en.asben demam..(sehati sejiwa x kitorang?? hahaha )jadi sesame lah kami laki bini buat check up...

dan orang yang paling terexcited..mestilah peneraju utama..en.asben..x sabar nak tengok dy cakap..yela pertama kali ni dy nak tengok..rasa x sabar betol laahhh..yang kite naik takut pon ade..ye la..da lame..tp x penah confirm kan sebelum ni kan...kepala ni selalu sgt fikir yang bukan2...tapi bila dah sampai klinik..rase teruja pulak..serius memang x sabar..hehehe

bila name dipanggil..laki bini ni pon masuk la jumpe doc...doc tanye sakit ape ye?? terus je cakap nak wat pregnt confirmation la doc...pastu dy tanyala tarikh last period hari tu...kire2 doc pon cakap..kite scan teruslah..dah 2 bulan..dah nampak baby dah...terujaaaa sgt3!!!!...hehehe..pertama kali tengok ade degupan jantung dalam rahim sendiri...ya allah...syukur alhamdulillah..x sangka..dah berdegup jantung baby kami...doc siap tanya dekat en.asben.."ayahnya..nampak x jantung baby dah berdegup??? sengih2 en.asben malu2 kucing..hehehe..

rase nye..x terkata sgt3..x sangka ade lagi 1 nyawa dalam rahim ni..lepas je scan doc pon tanya ade makan vitamin apa?? just cakap asid folic..doc cakap dah cukup tu..doc bagi susu..dan ubat selsema yg x kuat sgt..boleh dimakan since prgnt...semua nya RM34 je...berbaloi2 kan?? terkejut mase nak bayar..sbb murah sgt3..sekarang lega sikit sebab dah dapat tgk baby..baby okay je doc cakap...nak tengok baby x??? hehehehe...



















cant wait for my little caliph................:)



nampak x??? banyak kali tengok dgn en.asben lepas balik klinik..rase x puas je tengok...hehehehe..besar baby dah  4cm..(x boleh imagine besar mane...tapi tengok pembaris..kecik lagi dy dlm perut tu..hehehe..semoga sihat sampai lahir nanti ye baby...) dan doc kira due date 1.1.2013..tapi dy tulis 8.1.2013..x de masalah la kalau2 lewat bersalin nnt doc cakap..lg pon nanti bergantung pada kematangan baby..bila akan deliver nya..bile2 pon x pe..kalau tahun baru..dpt la hadiah...ngeeee....:)

macam x percaya bila ingat2 balek tengok kat scrin scan tu...ye lahhh..nak diikutkan..bulan 3 tu..sekali je dapat jumpe asben..mase tu PJJ lagi...tapi mase tu lah tercipta sekecil ni..alhamdulillah..semoga allah pelihara sebaik2 nya

nak share antara amalan2 atau pon benda2 yang riny amalkan kire2 sebulan sebelum tu..(selepas period bulan 2)...sgt2 tergerak nak amalkan bila riny jalani perubatan islam...dikatakan riny ada gangguan lepas kawen...takut sgt2 kalau org tu buat sampai riny x dapat zuriat..jadi bersungguh2 sgt la buat semua ni....


1) setiap lepas solat bace 40x ya allah..ya khaliq..ya bari..ya musowwir
2) solat hajat setiap malam jumaat
3) amalkan baca surah ayat Al-Anbiyaa 89 & Al-imram ayat 38 
4)setiap pagi bace ya zal jalali wal ikram 11 x & tiup dalam air (niat hilangkan gangguan dalam badan dan semoga allah kurnia kan zuriat) dan minum air masak tu.
5) selalu baca surah maryam & surah yusuf
6) amalkan baca kitab Manzil ( rm4.00...kitab kecik, dikhaskan utk elakkan diri dari gangguan)
7) setiap kali baca yasin..(ada 7 kali "mubin" ...dihujung ayat berhenti..berdoalah dalam hati setiap kali "mubin" tu..pastikan 7 kali "mubin"...untuk semua hajat dan doa..lepas tu sambung baca ayat seterusnya)



x terniat pon nak menunjuk2 or bangga diri..sekadar nak share je..x salahkan...???tu je lah seingat riny..kalau2 ade yg tgh berusaha nak baby..boleh la amalkan jugak kan..sharing is caring kan??? hehehehe....u all semua..doakan riny dan kandungan sentiasa dalam keadaan baik ye..:)


nak tempek gak UPT test hari ke 7 mase tu..just buat2 kenangan
pertama kali buat memang bace 100x kali arahan nya..takut x jadi punye pasal
nak beli pon x tau rupenye camne..siap suh adek keje watson amek kan yg paling murah..hehehe
tp ni UPT ke2....selepas 7 hr lewat period..1st UPT hari ke3..kabur lagi
perasaan...teruja giler kot tgk line T kuar dulu baru line C
than you ALLAH..:)


hadiah paling bermakna dalam hidup sempena besday saye 22/5 hari tu!!! 
wish laju2 cepat...:)


dah ade label baru laaa.."pregnancy"..ngeeeeee!!!!















38 comments:

Yanei Khairani said...

a big congrats dear... hihi..
kite punye due lebih kurang sme lah.
alhamdulillah. .hihi..
dh follow u.. :)
suffiyanei.blogspot.com

Riny said...

Yanei Khairani : tq...yeke same???...take care ea..nnt riny follow ye..:)

MimahAjil said...

jg kandungan baik2 tau...
jgn wat keje berat2 or mkn something sementara si kecik masih belum btul2 kuat...jg diri..

as ♥ Leenda said...

tahniah yer..due date sama tapi tahun ni punyer lah..doc kate 8.1.12 tapi keluar 10.1.12..

jaga diri baik2 yer..:)

Cheyan said...

Tahniah der..alhamdulillah..welcome to the motherhood..

Cheyan doakan semoga selamat semua nya..

Riny said...

MimahAjil : tq..in-allah riny jage elok2 dan baik2..:)

as ♥ Leenda : same laaa...hi3...tu laahhh...doc pon ckp..tgk la nnt..mesti betukar lagi due date tu..tq...:)

Cheyan: alhamdulillah..tq cheyan..hrp2 sihat dan baik2 je..:)

~ NANA ~ said...

congrats dear! asal i dh lama letak blog ni kat link mother & m2b? haha

Riny said...

~ NANA ~ : yeke nana?? hehehe..doa nan utk riny la tu...tq dear..:)

MrS dOdOt_ShyG said...

riny!!! tahniah sgt2... msti best kn dh jd m2b.. doakan utk rinie jgk tau!! rinie nk cube amalkan yg riny bt tu... hehe... arap2 ade la rezki beby utk rinie plak.. :))

Riny said...

MrS dOdOt_ShyG : riny doakan ade rezeki rinie dalam mase terdekat ni..in-allah...rinie jgn la risau...ade rezeki utk rinie nnt tau...tq ye..:)

celebration of love said...

tahniah dear.. :D

seronok plak tgk orang mengandung ni. mcm nak lagi jer.. :P

Riny said...

celebration of love : tq..hehehe..ape slh nye..+ 1 lagi...hik3...:)

♥ dak pink said...

Congrats dear!

Riny said...

♥ dak pink : tq dear...:)

Mummy GreenyHouse said...

hihi..mesti kejap2 asik tgk scan tu kan..teruja gitu. :) sy pun terasa tempias kegembiraan korg ni..
tahniah lagi ye..jg diri baik2 supaya baby pun baik2 saje..~♥

Riny said...

Mummy GreenyHouse : hehehe..betol2...teruja nya x abes lagi...lagi2 asben...tu yg terikut2 teruja nye tu..:P

Suria said...

tahniah rini!
alhamdulillah... ;)

MrS dOdOt_ShyG said...

thanks riny.. ble bce entry nie teringt mimpi rinie mlm td.. indahnye kalu mimpi jd kenyataan.. tumpang gembire utk riny ble bce entry nie.. arap2 kate2 riny jd kenyataan utk rinie dpt rezki dlm mse terdekat nie..

MrS dOdOt_ShyG said...
This comment has been removed by the author.
Aeen said...

tahniah riny....jge diri baik2 au...:)

~misshuny~ said...

tahniah riny..=)

n thanks sebab share yg riny amalkan tu..insyaAllah hani pun nak amalkan..hr ni baru abes peyed.n baru jer 2 bulan lebih kawen..harap2 ada rezeki la..Amin.

CikPuan Fara said...

tahniah sis! hepi for u. mehla join blog ibu mengandung hihihi

Riny said...

Suria : suria...tq..tggu suria pulak lepas ni..:)

MrS dOdOt_ShyG : in-allah rinie..rezeki rinie belom sampai lagi..bukan x ade rezeki..in-allah termakbul doa rinie nanti..:)

Aeen : tq ain...:)


~misshuny~ : hehehe..in-allah setiap yng kite amalkan..ade ganjaran nye kan hani..cepat dan lambat je..cubela ye hani..:)

CikPuan Fara: tq fara...he3..mesti join...:)

wahida said...

tahniah dear...

mmg teruja nak sambut baby ni...
jgn lasak2 sgt tau!!

Riny said...

wahida: aah kot kak..1st time kan..hehehe..in-allah kak..:)

MamaEma said...

tahniah..jaga kandungan baik-baik..

Hazz Nieza said...

congrats dear!! =)

~lonelyna~ said...

congrates dear...semoga perjalanan sepanjang pregnancy ni dipermudahkan sehingga proses bersalin....aminnn...:)

ieda said...

alhamdulillah ..
big CONGRATS from akk utk rinny
take care ur small little bb ..
insyaallah dikk amalkan terus amalan2 rinny tuu ;)

Nurul Husna said...

tahniah riny :...nak jugak mcm riny
:(

cha said...

Seronoknya. Sebak plak i baca huhu. Tahniah u :')

Riny said...

MamaEma : tq kak..:)

Hazz Nieza : thanz dear!!!

~lonelyna~ : tq dear..in-allah..mudahan2 mcm tu la nak nye..doakan utk riny ye..:)

ieda: tq k.ieda..in-allah riny amalkan sampai bile2 kak..:)

Nurul Husna : tq husna..in-allah riny doakan rezeki husna x lame lagi...jgn sedih2 ye..:)

cha : sebak cha???..jgn sampai nanges ...:)
tq cha...:)

maszull said...

assalamualaikum riny...tahniah2 yer sbb bakal dpt baby n bakal jadi mak n ayah...:)

aTy _faRed~ said...

alhamdulillah..tahniah dear..!!! sonok dan tumpang gembire mendengarnyer..:) jage diri bebaik yer..jangan lasak2..:)

sueshe said...

tahniah..saat yg paling membahagiakan after kawen kan???

jaja_NorLiza said...

tahniah riny! sonok campur sebak! riny yg pegnen akak yg teruja lak! heheheh...jg kandungan tau...masa ni jgn wat keje lasak2 ek...

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

tahniah rini! ya Allah bestnya.. =) take care tau.

Reen Tart Nenas said...

saye akan cuba amlkan mcm riny tu. insyallah