Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

masih mood raya!!!







first time raya betiga!!
excited
gigirl berbaju peplum
duit raya boleh thn
sebab sorang je baby wt mase ni
boleh bukak akuan asb dah
coz da 6 bulan
mood keje kelaut
sbb da 7 hari cuti
hihihi
 :)



anw..selamat hari raya
maaf zahir dan batin
dari ryn sekeluarga
:)




delisha = ubat2 mujarab nye..:)



bile ade anak kecik ni kan
semua yang kite x pernah tau..kite akan jadi terror giler
korang perasan x?
semua benda yang kite x penah dan x nak buat..kite akan buat jugak demi anak kite
kan??
jadi memang tepatlah kalau orang cakap kite ibu mithali
mithali lah sgt!!!
hihihi
paling kurang..kite adalah penyelamat pada anak2 kite
sebab dorang masih bergantung sepenuhnya pada kite kan
bodoh dan panik camne pon
kite tetap akan buat sesuatu untuk dorang kan???

jadi sepanjang jadi mak ni
banyak benda dah aku buat dekat delisha
x dinafikan delisha selalu je selsema..
batuk - kadang2 bak kate p.Ramlee
demam - jarang2
dan baru je sakit mate due hari yang lepas



bile selsema
memula aku laki bini mmg panik la..kesian kecik lagi dah selsema
4 bulan mase tu
pegi la klinik...okay..mmg baik..sekali je makan ubat..alhamdulillah
kalau boleh x nak bagi baby makan ubat byk2..
tapi bile dah baik
akan dtg balek selsema tu..dah macam biskut..kejap ade...kejap x de
tapi bile dipikirkan..sepanjang mengandung kan dy
sembilan bualn tu lah aku selsema
mungkin dy pon macam tu kot...kot la kan???
dah mcm biasa aku dgn selsema tu
sampaikan aku dgn asben sanggup pegi tesco setia alam
semata2 nak beli DR SNEEZE tu
punyelah menggogle..akhirnye jumpe tempat yg paling dekat kat setia alam
tapi x dinafikan delisha akan tdo selesa bile gune dr.sneeze tu
mmg berbaloi la dgn harga nye kan
tapi tu lah...ttp gak akan dtg..dtg..dan dtg selsema tu...
segala petua ko...aku gune...kunyit..kapur..halia..bwg putih bagai lahhh
naik kuning btg hidung anak aku tu
hahahahaha
tapi tu la...baik...dan akan dtg lagi
tapi...walaupon dy selsema..dy ttp aktif..seakan2 dy pon da biasa
tapi setakat meleleh sikit2 la..tak lah seteruk mane...
korang ade petua??? cube share....kot2 try lepas ni x selsema dah..mane tau kan
setakat ni dr.sneeze tu mmg sgt menbantu
+ dgn vicks baby sapu kt hidung
nyaman tengok dy tdo bile sapu antara due benda ni bile selsema menyerang



kecik je...sebesar jari kite ni haa..rm50.00...tp mmg okay..:)




dan kalau batuk pulak..
kalau batuk x de benda lain melainkan ubat klinik
same la jugak..sekali makan akan hilang
tapi baru2 ni ade batuk sikit
aku x nak bagi dy ubat batuk byk2
mcm lalok je aku tengok delisha bile makan ubat batuk tu
selalu nye byk bagi dy air suam dan pernah sekali bagi madu
agak mujarab jugak
korang??
ade petua best utk hilangkan batuk dekat baby??
cube share...


dan baru2 ni
sakit mate..mate delisha x merah pon
elok je putih bersih
tapi...bile bangun je tdo...penuh taik mata beselepat kat mata
dy pon melalak bagai la x boleh bukak mate nye
lagi sekali aku dgn asben g klinik
sikit je aku begegas la ke klinik..sampai doc dah kenal sgt dgn nama delisha
yela...baby kite x tau nak buat ape
melainkan jumpe doc
padahal...kdg tu ubat nye same je..tapi nak kurangkan risau punye pasal
ikut kan hati
dapat pulak mak bapak nye yg cepat panik
lagi la...hahahaha...gelabah x abes2...hihih
so..doc just cakap x masalah pape..mungkin habuk atau pun gatal2
just bagi ubat titik
satu malam gak la aku titik..kurang sikit la
x puas hati aku..kesian ko..tgk taik mate berselepat..x sampai hati
terus aku teringat petua nenek aku
titik kan susu ibu...haaaaa..mane tau mujarab kan
ape lagi..aku mintak air susu kak ngah (yg jage delisha tu)
perah sikit...aku titiskan sebelah 3 titik
w.pon sakit sebelah je..aku tibai je titik due2 belah
alhamdulillah..memang mujarab...pagi tadi bangun
dah x de taik mata lagi
lega hati aku tengok
hihihi
korang pernah cube???
org tua pon boleh tau...mintak susu sape2 yg masih susukan anak
mintak sikit niat utk ubat
in-allah..:)






delisha = 'ramadhan yang hilang'........


hari ni rehat lepak opis je ko!!!
dengan niat nak kurangkan fail atas meja ni haa
tapi hakikatnye
dok bekomen sane sini je dari tadi
fail entah ke mana?????
hahahahaha

tgk tajuk?? korang paham kan??
tu pon kalau korang tgk cerita ramadhan yg hilang
malam tadi pertama kali aku tengok cerita tu
tu pon bila kak ngah panggil..cepat2..cerita ni nama anak dy delisha la
uwaaaaa..name anak mummy glemer la...hihihi

mmg layan abes aku tengok!!
memula tahan je sebak
makin lame bekace2 mate aku
dah lame sgt2 bekace...last berjurai jugak air mate aku!!!
camne x nanges...aku membanyangkan anak aku rase macam tu
tersedu2..seb bek laki x de
lau x..mau dy dok ngejek aku
hahahahaha

ya allah....aku punye beremosi bile tengok
jgn la anak aku rase benda yg same
x kan aku biarkan anak aku makan nasi sejuk + ikan kering
biar susah cmne pon...x mungkin
laju air mate aku keluar bile si delisha tu pegang selipar buruk arwah mak nye tu
luluh hati aku mase tu...:(

tapi kan..bile da besa delisha tu jahat la.....nnt kte tgk sesame ye pe cerita nye


yg penting delisha anak mummy da best in da world
w.pon skrg selalu tdo lewat
mumy dedy redha besengkang mata main sekali dgn kamu syg..!!!






hai lah delisha..........tapi lagi suke tgk muke si zafira tu!!! hihihi

Delisha = susu kambing "KARIHOME" terbaik???

mesti desas desus cakap asekla nak cerita pasal anak je kan??
hahahahhaha
nak buat mcm mane wei..dah seharian pon hampir keseluruhan hidup aku memikirkan anak
ape lagi kalau bekerja
mmg 100% fikiran teringat anak
setiap hari menanti jam nak balek
itu lah orang cakap kan..naluri ibu..tak dapat disangkal2 lagi!! perghh ayat ko x boleh bla!!! hahahhaa
delisha kakak aku yg jage
alhmdlh setakat ni mmg cukup prihatin kakak aku jage delisha
x berbaloi kot rm250 yg aku byr tu...baik nye kakak aku kan???

kdg2 aku tengok anak dy pulak terkurang kaseh sayang..hihihihi
kasi lebih sikit dekat delisha..sebab dy kan baby...
tu la alasan kakak aku bagi dekat anak2 dy 3 orang tu!!

macam yg semua tahu delisha full susu ibu sampai 3 bulan je.
lepas 3 bulan aku masuk keje
dy dah reject susu mak nye ni
sebab yg kukuh mungkin siang dy x bergantumg lagi kt nenen tu
jadi dy frust la tu!!!
stock EBM pon ditolak mentah2
atas dasar kaseh sayang dekat anak
FM cara terbaik utk delisha
sampai sekarang delisha masih kekal dengan susu FM "brand Snow"
kelebihan nya x tau aku nak describe mcm mane
tapi kalau ikutkan perkembangan
semua nye cepat2 belaka..alhamdulillah
start menerap 2 bulan 3 minggu..dan 5 bulan hari tu da start merangkak..tapi......
sekarang x nak merangkak lagi...mungkin itu untuk permulaan
x pe..yang penting perkembangan anak satu persatu dan hari ke hari jelas depan mata
terima kaseh ya allah..:)


dan masih lagi sampai sekarang
mak nye ni mencari2 susu FM yang sesuai utk delisha
sampai satu hari opismate kenal kan dgn  susu KARIHOME
pelik??? memang pelik...kari??
nak gelak2 aku dengar
tapi.... bukan setakat dengar dan gelak je
aku terus google..dan google
akhirnye
aku pon dapatkan sample utk delisha
sepupu2 nye pon aku tibai gak register dapatkan sample
kedekut punye manusia!!
aku rasa sgt berminat bile bace!!
aki ni mane penah x minat kalau org ckp okay semua nak cube...hahahaha
asal ade je barang or product baru
jage la..mule lah aku gelabah nak cari jam tu gak
hahahahaha
laki aku sgt dah pahammmmmm!!! hik3

tapi siyes..cube korang google aku terjebak bile dibandingkan dgn susu lembu
byk sgt kelebihan nya
mau nye x terjebak!!!
yela...anak aku kan full FM..jadi mestilah nak bagi da best utk delisha kan???
dannnn!!!
yang penting!!!
deddy delisha mesti joget zapin nak keluarkan duet beli susu KARIHOME tu
hahahahahaha
400grm =  rm46 (lain tempat lain harga)
tu pon kalau delisha nak la
sedang menanti sample ni
klik www.karihome.com kalau2 nak sample
kalau hilang kesabaran nak tunggu..aku g beli je nanti
miahahahahaha

tempat2 tertentu je ade jual..like jusco and farmacy...
sile la telaah satu negeri kalau nak cari
hehehehe
mood: x sabar2!!!!




x menarik?? tapi penuh dengan kebaikan yg tersembunyi...terbaik selepas susu ibu....:)




delisha turn to 6 months..:)




alhamdulillah
sekejap je masa berlalu
teringat2 detik2 cemas saat melahirkan dulu
(cemas ke??)
cemas laaaaa...saat2 nyawa dihujung tanduk tu!!

anak dara kesayangan aku dah pon 6 bulan
demam c.pox dah pon baik
tinggal pulak batuk2
maybe disebabkab jerebu kot
tapi....

alhmdlh..tinggal sikit2 je lagi
bile dah ade anak ni
berhabisan duit pon x pe
yg penting dy x sakit
biar lah bermatian2 mencari duit
supaya die selesa menjalani kehidupan
mumy doakan delisha diberi kesihatan yg terbaik ye sygg
dan membesar bagaikan juara!!!

Berat terkini : 6kg/ 6monts
tinggi : 62cm/ 6months


pic delisha antara 5 motnhs till 6 months...:)

nanges mintak dukung nak ikut g keje..hihihi

weekend bile bedua je dgn mummy...amek pic byk2!!! hahahaha

ni nak g pasar malam...hihihi

da siap cantek2 tdo pulak!!! tergendala nak g pasar mlm

muke da ngantok ni....tapi thn jugak..nak ikut mmy g keje..hhihihi

bdn penuh dgn c.pox time ni







delisha & food feeder nye


pernah aku post kt fb sal food feeder ni
sbb x yakin nak bagi delisha pakai
sbb baru 5 months ++
tapi akhirnye tercuba 
hehehehe
dasar mak nye mmg kurang sabar dalm segala hal
hahaha

tapi mmg berbaloi la den beli
sebab delisha guna
betambah2 mkn nye
w/pon setakat biskut milna rusk je yg aku masukkan dlm
untuk permulaan kan
(lepas ni!!! petang ni jugak!! nak pegi beli buah)

ko x yah susah2 nak ajar
dy terus ngap masuk mulut
so...kaki???
selamat jalan
x de dah geget2 kaki tu
sbb kaki masin!!!
hahahahaha




rm 18.90 kat world of baby

anak dara ni diserang c.pox..tapi makan ttp no 1!!!


sekejap je kene refiel balek....mkn byk2 syg!!!


kali ni aku x sempat nk cerita pjg lebar bermeter2
sebab fail atas meja tgh tunggu giliran utk dilayan
nak story mory pasal delisha kene c.pox pon x dan

doakan delisha cepat sembuh ye aunty2
da seminggu delisha x mandi
lap bdn je..kesian dy x selesa
dah melekat lekit bdn
campur pulak gune food feeder ni penuh satu muka mknn tu
haaaahahahahaha
lagi meleket la bdn




cow dulu..menjalankan tugas mencari rezeki yg berkat...:P

muke pagi tadi mcm yakin sgt mummy nak bwk dy g keje..hihihi




contest baby ceria by http://barangbabymurah.blogspot.com



morning wednesday!!!
pepagi lagi ni
jom join contest comey/cute ni
kot2 de rezeki nak menang kan???
hihihi
just letakkan pic baby yang ber mood kan CERIA.....:)




ni dy banner penganjur kite...:)



dan ini gambar dy pic yg kalau2 bertuah!!!
hihihihi

"mari membeli barang baby dengan harga borong,minimum 1barang di blog http://barangbabymurah.blogspot.com"





dan kalau2 rezeki termenang pulak kan!!
hihihi
delisha cakap nak la pilih hadiah yg no 1 tu....:)
rocker fishes price newborn to todder(biru). 



nama mummy kite NORRINI BT MOHD LADZIM
name kite IMAN NUR DELISHA BT HELDY JASFREEZAL






jom korang join!!!
syarat sume ade kat
  

satu malam 30oz minum susu...pengsan mummy



delisha sekarang da nak masuk 6 bulan
checkup 4 da next month 28 jun nnt
so lagi 3 minggu lebih kurang nak masuk 6 bulan
sekarang bukan main lasak lagi
malam tadi tdo menerap atas bdn mumy
bile mumy buat bodoh je
hentak2 kaki
mintak angkat
nak bangun ape lagi delisha oiiii
dah pukol 2 pagi
redha je...kejut dedy suh layan...mumy sambung tido...zzzzz

cmne mumy x ngantok tahap gaban??
setiap jam dy bangun minum susu
sekali minum 5oz abes...lepas tu
x cakap time kaseh (mcm dy boleh cakap..hahaha)
terus pejam mate kekenyangan..bedengkur mcm dedy dy tdo
sikit punye kuat bunyi dy belagu..sabo je lah..

kdg2 mumy asek besungut dekat dedy
delisha ni lapa ke...asek bgn minum susu kalau malam
mumy rase baru je nak pejam..dy dah melalak
adoiiii...alahai anak...tesengguk2 aku kat opis ni haa...
x tetahan..sikit punye cover laa
last2 tehantuk gak kepala kdg2 kat meja ni

jadi???
jalan penyelesaian??
aku penah try bagi dy bubur kosong
tapi 2-3 kali try la
x berani nak teruskan sbb belum 6 bulan
tapi penghadaman dy okay je makan bubur nasi tu
just x berani sgt nak teruskan
tapi kalau tgk camtu
mmg dah wajib bagi makan
susu satu tin 4 hari je ko
pengsannnnn mumy dedy ko sayang!!
erkkkk..kalau x keje mumy ni
tecekik dedy
hahahahahaha


kalau dah minum susu pon begelen
kencing nye???
satu malam 2-3 kali tukar pampers
nk g keje mummy tukar lagi
sehari bape agak2 pampers nye??
ish3...delisha ni
mcm baby boy pulak
tapiiiii........
badan nye
kecik comey je
ape kes sayang???


abaikan bdbn dedy delisha yg seksi kt blkg tuh!! hahahah

orang cakap delisha pakai cont.lens...hihihi











delisha 5 bulan 2 minggu
cepat besar syg mummy..:)





delisha turn to 5 months.....:)




alhamdulilillah
pejam celik..pejam celik
dapat membesarkan amanah allah dengan sempurna
dah besa anak mummy
selamat tambah bulan delisha...:)
ade ke istilah tambah bulan???
asbol je la......(asal boleh)..hahaha

tapi sorry sayang
mummy x dapat bagi delisha susu yang terbaik mcm kwn2 delisha yg lain
bukan rezeki kite kan sygggg
tapi anak mummy masih dapat yg terbaik dari mumy & dedy..


w.pon anak mummy kecik molek je
mcm mummy dy...perasan kejap!!
mulut besar mcm umur setahun nurse cakap
semua yg lalu dekat sebelah..semua nak panggil
peramah nye kate nurse...tutup mulut sikit nnt batuk delisha...
tetibe dy batuk sekali...hihihihi
nurse cakap mmg pandai belakon delisha ni
hahahaha...:)


meniarap mase umur 2 bulan 3 minggu
umur 5 bulan dah meniarap dan merayap ikot suke hati die
tido atas bantal...sok pagi dah bwh kaki mumy dedy
naik takut bile tgk anak x de kt sblh...skali tgk ade kt kaki
hahahahahha
lain kali buat lagi sygggg
setiap kali mumy bgn mesti dy tgh meniarap...bgn lagi sekali dah tido balek
bgn lagi meniarap..bgn lagi tido
tapi bile bgn lagi...kt kaki mumy...hihihi
delisha...delisha....:)


berat terkini : 5.3 kg / 5 months (kecik molek kan?? tapi masih cantek dlm graf)
tinggi terbaru: 60 cm / 5 months (tinggi mcm dedy..kalo ikut mumy katek la kamuuu!!! hihi)


ade x petua2 yg u all penah cube utk naik kan berat baby ni???
cer kongsi2 fa cai!!!! hahahha






mintak dukung!!! hihihi





see??
kecik molek je kan???
hihi
semoga anak mummy sehat dengam sempurna dan membesar bagaikan juara ye sygg
mumy dedy syg kamu ketat2..:)






~wordless wednesday~












baru 4 bulan da nak merangkak Iman Nur Delisha..:)
 gud job syg mummy
:)














psss....orang cakap kalau makan kaki nak dapat adek???
adakahhhhhh???
ohhhh x mungkin...hihi



cincin delisha hilang...sob...sob...:(




cincin anak dare aku da hilang
camne lah delisha pakai ni??
basuh pinggan x
basuh kain x
tapi mmg suke penuh tgn2 dy tu dgn air liur
agak2 nye licin kene air liur si anak dara tu
x tau kemana jatuh cincin tu
x puas hati sbb dpt cari sekejap je
sebab mase tu dekat rumah tok asben di taiping
kalau kat umah aku
mau aku kombah semua nye
semata2 cincin sehalus tu???
rela oiiiiiiiiiii
bukan sng nk dpt
w.pon x mahal
tapi.......
sayangggggg
nanti gaji mummy ganti ye sygggg
mumy janji...tp x pasti ye syg
hahahahaha




haaaa..tu cincin delisha....ade la pic...kenangan..hihihi
u all..tgk tu..anak dara da pakai subang tau..hihi..tindik mase 3 bulan hari tu
cantek anak mummy...
lepas kalau org tanya laki ke gegirl...lempang laju2..hhahahaha


delisha dan ulat???

hari ni dua post dipublish
hebat ko ye???
nampak sgt x de keje nye kan??
bukan x de keje oiiii
tapi hampir siap semuanye
hebat???
hihihi

diamkan post pagi tadi
pasal pemergian adek aqil
aku x boleh ingat
kalau ingat rase sebak tetibe
:(

dah 4 bulan seminggu menjadi mumyy
sememangnya bertukar terus cara kehidupan aku
kalau dulu sampai tahap kebosanan x tau nak buat ape
tapi sekarang?????
hahahaha..semuanye dibuat untuk anak

aku dan asben penah decide beli kan delisha bear mr bean tu
untuk dy main dan pegang bila nak tdo or tgk tv
sbb dy suka sgt tarik baju sampai lah dada tebukak luas
ade potensi nak menggentel tu
bile beli je bean tu, dy pon syok pgg bean tu dah x tarik2 baju lagi
senang hati bile tgk dy bersembang dgn bean nye tu
entah ape dibebel nye aku pon x tau la

dan baru2 ni...member opis bagi hadiah ulat bulu yg warna warni utk delisha
mmg dari dulu lagi nak cari benda ni..
sebab dy warna wrani...ade macam2 bunyi
boleh merangsang otak bby kan??
dan sekarang dy suke sgt main dg ulat tu
dok gentel2 kaki2 ulat yg banyak tu
kesian bean dy
kalau aku letak je bean tu
dy  pegang kejap je
pastu mesti cari ulat tu balek

hihihi
pandai anak mummy
dah sah2 ulat tu lagi menarik dari bean tu kan
bean tu da la gelap je..hihihi
diam je pulak tu
penat bebel..bean diam je
kalau ulat tu..pgg sikit ade bunyi..
pgg sana ade bunyi
jadi??
selamat jalan bean...hihihihi


ni dulu la...sayang BEAN ketat2..hihi















 sekarang??? 
sayang ulat sgt3..hihihi














seronok bila tgk perkembangan anak depan mate kan??
semoga anak mummy sehat sejahtera di samping mom & dad
:)




alfatihah baby AQIL & takziah erina..:(

baru pagi ni aku tau
pemergian baby aqil hamzah
ni blog erina
ya allah...bace je post wawa donuts pasal tu
tapi....
aku x tau lagi ape sebab nye arwah pergi
sedaya upaya blogwalking n3 kawan2 blog yg lain
baru aku tau cerita sebenar nya

tuhan je yg tau betapa sayu nye hati aku
bile bace blog2 yg selitkan sekali pic arwah
besar nya dugaan mu ya allah
menangis aku pagi2 bute kat opis ni
betapa tercuit nye rase keibuan tu
semoga erina tabah

x boleh dah nak taip panjang2 lagi
sebak rasenye..tuhan je yang tahu

ya allah...kau tabahkan lah hati erina
semoga tabah menerima dugaan mu ya allah
kau gantikanlah kesedihan ini dengan kebahagian pada nya ya allah
sesungguhnya kau merancang segala
yang terbaik untuk hamba2 mu
ameen ya rabb




ya allah..kau berikanlah kesihatan yang terbaik kepada kami 
agar dapat kami menjaga segala amanah MU di dunia ini
kau titipkanlah kesihatan yang berpanjangan kepada zuriat2 kami
agar dapat mereka berkhidmat di jalan MU ya allah
ameen ya rabb



walau x penah jumpa..tapi rasa nak peluk erina puas2..
supaya kuat..:(
be strong my dear erina






ape nak buat bila baby x nak menyusu??



tengah kelibut 5S ni....
sempat gak update blog
nak dapatkan pertolongan korang semua
yang ade pengalaman
ade anak or jage anak orang or anak buah
delisha satrting malam tadi kurang menyusu
bukan lah x nak menyusu langsung
tapi x mcm selalu
sgt3lah risau
kenapa ye?
delisha skrg ni susuFM
sebelum ni okay je
dulu pernah gak sekali..tapi tukar botol dy hisap je
tapi malam tadi semua botol dah tukar
dy minum sebotol je
kalau x...satu malam paling sikit 3 botol
selalu mesti 4 or 5 kali dy bangun menyusu
risau la
ke memang sebab dy da lasak??
cer tolong bagi pendapat...
x kan nk tukar susu kot
sekarang delisha on susu SNOW neo kid tu
ade ke susu yg best yg baby x kan tolak kalau bagi??
aku x nak la anak dara kesayangan tu kahausan
kesian syg mummy tu
ke mungkin sebab dy batuk2 tu??
selsema da sehat
pening2 dok pikir
asek la tipon kakak aku tanya kan delisha 
x senang hati nak wat keje kt opis ni
kenapa ye??
TOLONGGGG......bagi petua pape je yg korang tau
mmmmm















okay3...sambung buat 5S
JOM!!!!





terbaru delisha..:)




anting2 untuk delisha?




sume cakap delisha macam lelaki
patut x nak tindik telinga delisha???
x zalim kan???
x sakit kan?? mcm gigit semut je kan??




hmmm.....patut ke x patut ni???
dilema sungguh ni....









muke boboy ke ni?????






jom swimming dgn delisha..:)

update lelaju
time rehat mcm pelik cmne aku boleh update n3 kan???
da la 3 hari MC sakit mata
dah tentu keje byk
tapi sempat je ko nk update blog
hahahahaha
ade aku kesah
keje ni sampai bile x kan abes..:)

pendek kan la cite...
dah bape kali ajar delisha  mandi kolam
memang suke benau la dy
menepuk2 air tu sampai tekedip2 mata masuk air
tapi tepuk gak lagi air tu
memang suke sgt dy main air tu lelame

sampai kecut jari tgn kaki
dy buat bodoh je
sampai menggigil bdn mulut tu grr...grrr
tapi x bebunyi pon
konon2 nak buat mcm anak syed muzaffar tu lah!!!
x pe la syg...kolam kecik pon jadila kan...
kang bwk pegi swimming pool...mak nye pulak yg x beringat..
hehehehehe


ade lagi 2 3 pic..tapi x dan lah aku nak transfer...busy lah kate ko..hahahaha




banyak ko..cite yg dipendam dah jadi pekasammmm....
entah tahun bila aku nk cite pon x tau la...:P


ni dy pic terbaru pagi tadi sebelum g keje sempat mummy snap..:)


 






delisha berjaya meniarap umur 3 bulan!!!

sejak lepas bersalin mi
dapat pulak jabatan lain,,jabatan yg byk keje nye
x dapat dah aku update blog
siyes..x berkesempatan
aku x penah da balek pkol 5 mcm org lain
bile balek pulak
anak lagi di layan di manja bagai
rindu kot sehari x jumpe
last2 blog bersawang berhabuk laaa
hehehehe

byk sgt benda nak dikongsi tapi disimpan2 jadi pekasam
last2....terdiam cam gitu je
x pela...ni pon update lelaju
cite pendek2 jela ye
hehehe

anak dare aku dah berjaya meniarap!!
gud job syg
memang terkejut bile malam tu aku laki bini
tengok dy meniarap sekali golek je pastu tarik tgn dy
pastu senyum2
konon2 nak tunjuk dy dah berjaya meniarap la tu???
x pasal2 skrg x tdo katil dah..sbb tau2 bgn dah meniarap je
jadi mummy daddy x mau amek risiko kang dy turun kati pulak
tdo la bawah jawabnye
sakit badak woooo....hihihi

ape yang sonok skrg ni kan
tengok pembesaran anak kite depan mate sendiri
balek keje penat sgt pon bile tgk anak senyum2..lagi dah pandai panggil2 jerit minyak dukung
hilang penat nye....:)

semoga anak mummy jalan cepat2 ye syggg
kite leh g shopping..:)


tengok....saye dah meniarap....heeeeeee...teruje tengok nye..:)

tengok mummy dgn delisha in pink....:)


Riang Ria di Labour room....pengalaman bersalin aku



x berkesempatan lagi bercerite panjang ape yg terjadi
byk sgt benda yg terjadi
pengalaman2 yg x pernah ak rase
tapi abaikan la dulu..pglmn2 tu semua org pernah rase kn
care2 nye je myb berbeza...:)


bese la tu...anak pertama kan..mcm2 ragam nye
tapi alhamdulillah..rezeki yg x de tolok bandingnye bagi kitorang laki bini
indah sgt bile menatap wajah anak
betape indah nye kan..kan???
x dapat dirungkai lagi dgn kate2...ko tengok ayat...betape mak bpk syg kn anak???
hehehe


tapi sebelum menatap wajah anak aku tu
tgk la pulak perit pahitnye pengalamn aku dok hospital sebelum kelahiran tu
due date sepatutnye 4 hb 1 2013
tapi ternyata anak aku nak jadi baby akhir tahun
redha...31/12 /12 aku lahirkan dy

hari jumaat 28 desember 2012

pagi tu ade keluar tande..aku pon x pasti darah ke air
yg pasti khamis malam tu ade air mengalir kt kaki
mase tu aku tukar je kain batik dan terus sambung tido
dalam pale kalau esok pagi ade lagi tanda ni...mungkin aku nak bersalin dah
dan bgn subuh nak mandi solat dan pegi keje
ade air campur darah mengalir kat kaki terus meitik2 kat lantai
dari bilik terus ke bilik air..dan kakak terus suh pegi hospital
sempat lagi tau aku makan roti telur + milo ais
dalam hati...petang ni mesti aku dah bersalin punye
baik makan dulu..
da makan gerak ke hospital...dipendekkan cite tepat kol 1.00 t.hari kau dah masuk wad
pengalaman kene seluk kali pertama mmg aku x rase sakitnye...mcm yg org2 ckp tu
myb sbb yg seluk tu doc pmpn...tgn nye halus dari aku ni
mane nak rase kan..tau2 dy da kuar kan tgn nye tu
tapi hampenye x de bukaan langsung
terus jumpe asben dgn m.cik aku g tau x de bukaan pon
dorang pon balek dulu
yg pelik aku x rase sakit pape...tapi ble dah kuar tande besar la harapan aku nak bersalin dlm mase tedekat tu kan

29 & 30 desember 2012

aku ttp gak dok wad menunggu kelahiran tu
kirenye ni hari sabtu dan ahad la
aku dgn yg lain2 yakin yg aku akan bersalin hari sabtu tu
ramai yg mg dok tnye da bersalin ke belum
tapi yg peliknye aku x sakit lgsg..aku pon x tau kenape
aku lah org paling lame dok dlm wad menunggu kelahiran tu 
muke aku ni laa...yg dok bwk perut ke hulu ke hilir jer
org lain masuk sejam due..terus jer bersalin
asben aku la org paling tabah...dari  pkol 2 ptg sampai la 7.30 malam dok teman aku
besela kerajaan kan??
mane boleh tunggu seharian..waktu melawat je boleh

redha je la aku..aku sorang2 dok layan game je la kat tab
sampaikan aku x tau nak men game ape dah
aku tanye gak kat doc setiap kali check..nape x bagi aku balek
jawapan nye setiap kali buat CTG ade contraction katenye
mmg aku redha jadi tetamu paling lame dlm wad tu
dan setiap kali aku dok buat CTG kt LR...setiap kali tu aku dengar sesi teran meneran orang
dalam hati dok cakap bile la turn aku ni???
sampaikan nurse dalam tu dah jadi kwn baik aku dah...
abes je waktu melawat dy la yg do dtg sembang dgn aku
dah due malam aku kat hospital
baby still relax lagi dalam tu

aku dah nak mengalir dah air mate ni setiap kali laki aku balek
tapi kalau bab makan???
ko jangan tanye la...memang keje aku makannnnnnnn jeeee...
konon2 nk simpan tenaga,,tapi seriusly..mmg tahap kelaparan aku due hari tu..
di luar jangkaan...dgn makanan hospital aku sebat sampai licin (kalau orang keje kerajaan makanan special sikit tau..mau x abes aku telan...hahahaha)
dgn makanan yg nenek aku bwk pon licin..dgn makanan bungkus laki bwk pon licin..
kalau muke tu..da naik sembab..bukan tembam lagi..
hahahahaha

dalam hati biar senang aku nak bersalin malam ni..konon nye nak bersalin malam sabtu tu laa
jgn harap..esok pagi sehat lagi bby dok dalam perot aku nih
adoiiiiii....mule dah aku mase tu x tenang
ye la dah hari ahad...dari jumaat aku bertapa dalam tu
pkol 6 pagi doc kejut suruh mandi dan solat
lepas tu buat CTG...
bak kate doc aku org paling kerap buat CTG.. 15 kali aku buat sampai lah saat melahirkan
yg pelik nye setiap kali buat ade je contraction..tapi kenape aku x rase??

sampailah waktu melawat hari ahad tu...
ramai lah org dtg melawat semua dgn muke sedih  + risau sebab aku x bersalin2 lagi
kalau dah org semua risau..aku ni cmne korang rase???
sampai aku cakap kat semua orang..kenape x sakit2 ni???
sakit bersalin camne?? sampai menanges2 kenapa aku x sakit2??
sampaikan dorang pon nak nanges tgk aku....hihihi
mmg xleh nak tahan dah..bile semua dok tanye bile..bile..dan bile....air mate aku teru laju macam air terjun!!

nenek aku pon cakap x pe..malam ni in-allah bersalin..jgn nanges lagi
aku menanges..x tengok lagi laki aku tu
punye laju air mate dy dari aku
lagi la aku sedih...hihihih
klaka bile igt balek...mesti gelak laki bini
sesi memujuk baby..mase dgn panggilan iman
"iman..plz la kuar syggg..x kesian ke dekat mummy dgn daddy..tlg lah syggg"
tesangkut2 sore laki aku tu..hahahaha
sampaikan dy tipon MIL aku dgn menanges2..naik risu org tu bile cakap dgn aku pon tgh nenges
mmg mase tu aku dh hilang sabar nak dok hospital

jadi sebelum aku mandi nak solat mahgrib...aku ugut laki aku
kalau esok x bersalin gak..nak kuar dari sepital ni
biar la...kite pegi hospital swasta je..sbb doc da ckp kt aku..
kalau aku kuar..lepas ni dorang x terima kalau nak bersalin...
laki aku pon angguk kepala je..x leh nak pikir tgk bini nye tesedu sedan
lepas je mandi aku terus g solat maghrib..

haaaa..mase tu keajaiban nye terjadi
mase solat tu rase berdenyut kt pingang..rase sakit yglame sangat2
jadi lagi bile rakaat akhir
bagi salam..aku pon doa laju2..sbb aku rase sakit sgt kt pinggang
bile keluar bilik solat..nurse perasan kenape muke merah dik???
jatuh ke kt dalam??
aku cakap la sakit....
dy pon senyum je..haaa tu dah sakit dy cakap...mlm ni mesti deliver
sampai katil aku g tau kat nenek aku dgn laki aku..jgn balek dulu..sakit la..sape nk tolong picit??
senyum laki aku dgr aku dah sakit...

sampai tahap pkol 8.30 aku sakit tapi boleh dikawal lagi...boleh mencekik x renti2 tu...hihihi
doc suh nenek aku balek dulu dgn asben
pkol 10 dtg balek..myb dalam pkol 12 aku bersalin...
dipendekkan cite...1st seluk pkol 9 mlm..1cm
lepas tu aku sembang2 dgn nenek  dan asben aku kt luar
rase sakit...masuk bilik doc tanye sakit x??
try seluk kali kedu pkol 10 mlm 4cm
aku g lagi jalan2 dalam sepital tu dok sebok pegi wad belakang tgk bby2 org
cite2 dgn dorang cmne berslain bagai
syok x hengat sampai gelak2 gak dalam sakit tu
yg asben kt luar dok tunggu dgn nenek makcik aku dgn risau nye

sampaikan sakit da kerap aku naik katil..seingat nye pkol 1 time
dah boleh diam rasnye..
posisi yg selese mcm sujud tu
aku nak kesah ape...dah aku sorang je kat situ
sampai lah tahap dah x tahan
pkol 2.30 tu dah x leh nk  jalan rasenye
nurse dtg tanye..adek sakit sgt ke
aku angguk je
dy suh g LR bwk baju aku dan bby
sampai je katil dorang check da full
patutla aku rase macam nak tekeluar dah

mase nak kol asben aku suh masuk
aku dah nk teran sgt
doc x bagi
dy cakap tunggu asben dulu kesian dy kan
ya allah nak tgggu laki aku pakai baju yg sediakan kan tu
naik hangin dh aku ni
x tahan sgt dah
pastu nur suruh tadah tgn kalau boleh
sikit punye pjg doa dy nak sambut bby (dlm hati bagus gak ade doa)
dgn laki aku sekali amin kan sikit punye kuat aku dgr
sekali abes doa...dy suruh laki aku tahan bahu
dy betol kan tgn aku
sekali dy suruh teran...aku teran je sekuat2 hati..amek kau!!!
keluar seketul.....lega rasenye...menanges terus anak dare kitorang tu
punye senyum bapak dy...sampai ke telinge
lahir lah Iman Nur Delisha..31/12/2012...2.54 pagi
alhamdulillah...10 minit je urusan dalam LR tu
allah permudah ka hak aku utk anak pertama
dan nurse g tau x de koyak dan dy x gunting..just jahitan bahagian dalam
kt kulit ade satu je jahitan..
patutla aku rase even hari pertama pon aku boleh jalan laju
just takut jahitan dalam je
alhmdulullillah
tapi laki aku ade cakap..rase takut nak tgk..sebab mase dy masuk tu
dy lalu depan aku yg dah ready nak meneran
dy cakap x tau nak cakap cmne..betol ke ape yg dy pandang tu
bile aku tnye sampai skrg camne rupenye..dy pon x nak explain...dan x nak bygkan lagi
haaaa.....insaf sikit di situ
aku yg teran...dy yg nanges x sudah2....aku nages jap je..hihihihi
dy sikit punye lame mengalir air mate...terime kasih nye bertalu2..:)
ko tengok..besar x besar pengorbanan kite bagi anak kt dy???

nanti aku share ape yg nenek aku bagi minum bagai
sampaikan hari ke5 jahitan yg 1 kat luar tu dah tecabut
cepat kan??
then darah aku pon just seminggu lebih je dah kering
nanti aku share okay..in-allah..
sharing is caring..:)







baby girl dan headband x dapat dipisahkan..:)



kalau dah kate baby girl
eksesori mmg melambak2
tinggal kuarkan duet je kan nak membeli belah nye
x macam baby boy...x berapa byk sgt collection utk dorang
jadi kalau dah baby aku tu
baby girl kan??
mau nye x nak belli yg gitu..yang gini..
asal kate cantek..menarek..kau memnag deboommm..memang beli la
hahahaha
kes baru2 ni..pasal baby girl dan headband2 nye..
kadang2 benda tu mendatangkan kemudaratan dalam paper tu cakap la
jadi mummy2 ibu2 mama2..
kene pandai pilih fabrik sesuai yg mendatangkan keselesaan utk baby kite
macam riny...headband2 yang delisha pakai..riny buat sendiri
murah pon murah!!! (tu lah alasan yg paling tepat..jimat tu penting kan??)
bile letak pic delisha pakai headband dalam fesbuk
ade yg amek berat tanye h.band tu ketat or tak???
tq pd yg teliti tu..:)
kalau kate dah buat sendiri..mummy delisha buat besar sikit
boleh pakai lame kan???
jimat lagi di situ!!!
hihihi


mummy saye buat sendiri h.band tu..:)

idak la byk sgt..baru buat byk ni je....yg lain2..ade lg sedang terbengkalai..:P



jadi???
takut x nak pkai kan kat baby kite??
bagi aku..kalau baby tu selesa..bermakna benda tu x menyakitkan dy....kan???





buaian elekronik untuk delisha..bahaya x???


 meh tengok dulu gambar delisha pagi ni lepas mandi
lepas mandi mesti dok dlm stroller konon2 mummy nak bwk jln2 la tuh!!
sekadar kat laman rumah dalam pagar je la sygggg..hehehehe






taip cepat2 sementare anak dare tido
mase awal2 bersalin...set dalam hati x nak anak tido dalam buaian
tapi tu angan2 ko je la
kalau dah dy melalak..buat tu x boleh
ni x boleh
sudah nye letak dalam buai senyap dan pejam tido lena....
jadi???
memang delisha nak berbuai la jawabnye
kalau boleh memang x nak la dy berbuai
susah kalau nak tido rumah orang atau nak g mane2 kan
tapi dah itu jalan yang aku jumpe bagi dy tido lena 
redha jela

tu dah selesai satu masalah kan??
tapi bile dah dok berbuai dy nk tgn mummy dy ni ayun je sepanjang mase
lenguh tangan den ni
anak punye pasal
sampai kan tersengguk2 kepala sampai lantai pon rela dok buai dy
tapi rela aku tu due tige hari jelah kan...
x sanggup rasenye...sebab x boleh la nak buat keje lain
asek dok ngadap dy

jadi???
daddy balek keje...sampaikan hasrat hati nak beli buai yg elektronik tu
asben aku boleh je..asalkan anak dy tenang katenye...jgn dok nanges je
dy x tau yg kt umah ni x  tenang...hahaha 
ye la..anak aku melalak sikit..mule lah cuak..panik tau!! hehehe
last2 beli lah benda alah tu
korang rase bahaye ke???



lepas je pakai benda tu....aku boleh buat keje rumah siap semuanye
dy still tdo lena tau
dy ingat mummy dy dok enjut dy kot
hehehehe


terbang lah due ratus hengget duet daddy untuk delisha...:P


perkembangan terbaru baby delisha..:)




x de kesempatan lagi nak update kesah2 bersalin ke berpantang
dah macam ade anak 10
padahal baru satu je
tengok la dulu gambar anak dare ni
dah due bulan umurnye..:)










IMAN NUR DELISHA
harta mummy & daddy dunia akhirat
:)

dah abes pantang...ngeeeeee...:)

da lame x update..baru ade anak sorang
tapi x sempat2..mcm ade anak sepuloh..hehehe
jom tengok dulu pic Iman Nur Delisha.....:) 



lepas je kuar darim perot...fresh dari ladang....heheheheh

hari kedua kelahiran...1 january 2013...baru kuar hospital..:)

gambar hari ketiga...muka still kembang & bengkak lagi nie..keje nye mmg tido je...hehehe
Iman Nur Delisha hari ke4 kelahiran...alallalala...comey x..???hik3
si tembam hari ke5...nmpk tembam kan...hehehehe

ni pulak pic hari ke10...keje nye mmg tido je la....bgn bile nak susu jer..:)
sayang mummy hari ke15..dah pandai senyum...dah selalu bukak mate,,dh kenal mummy dy kot...hehehehe
hari ke 16...t.hari keje nye memang tido..payah nakn bukak mate bile t.hari..:)

alalalalala...senyum lebar main dgn daddy dy....hari ke23..:)
sibulat mummy hari ke 26....dah beso dy...:)
tekuar barut anak mummy...ni hari ke29..tekeluar sudah barut nye....hehehehe

pic hari ke 31....:)

hari ke 38..selesai majlis cukur jambul Iman Nur Delisha..:)
saye da botak...hari ke 40...:)

hari ke 42...mmg suke ddk atas riba daddy dy..:)

marah nye muke...hik3...hari ke 43....:)




nanti update lagi...anak dare da bangun nak susu..:)
bye...bye..bye