Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Riang Ria di Labour room....pengalaman bersalin aku



x berkesempatan lagi bercerite panjang ape yg terjadi
byk sgt benda yg terjadi
pengalaman2 yg x pernah ak rase
tapi abaikan la dulu..pglmn2 tu semua org pernah rase kn
care2 nye je myb berbeza...:)


bese la tu...anak pertama kan..mcm2 ragam nye
tapi alhamdulillah..rezeki yg x de tolok bandingnye bagi kitorang laki bini
indah sgt bile menatap wajah anak
betape indah nye kan..kan???
x dapat dirungkai lagi dgn kate2...ko tengok ayat...betape mak bpk syg kn anak???
hehehe


tapi sebelum menatap wajah anak aku tu
tgk la pulak perit pahitnye pengalamn aku dok hospital sebelum kelahiran tu
due date sepatutnye 4 hb 1 2013
tapi ternyata anak aku nak jadi baby akhir tahun
redha...31/12 /12 aku lahirkan dy

hari jumaat 28 desember 2012

pagi tu ade keluar tande..aku pon x pasti darah ke air
yg pasti khamis malam tu ade air mengalir kt kaki
mase tu aku tukar je kain batik dan terus sambung tido
dalam pale kalau esok pagi ade lagi tanda ni...mungkin aku nak bersalin dah
dan bgn subuh nak mandi solat dan pegi keje
ade air campur darah mengalir kat kaki terus meitik2 kat lantai
dari bilik terus ke bilik air..dan kakak terus suh pegi hospital
sempat lagi tau aku makan roti telur + milo ais
dalam hati...petang ni mesti aku dah bersalin punye
baik makan dulu..
da makan gerak ke hospital...dipendekkan cite tepat kol 1.00 t.hari kau dah masuk wad
pengalaman kene seluk kali pertama mmg aku x rase sakitnye...mcm yg org2 ckp tu
myb sbb yg seluk tu doc pmpn...tgn nye halus dari aku ni
mane nak rase kan..tau2 dy da kuar kan tgn nye tu
tapi hampenye x de bukaan langsung
terus jumpe asben dgn m.cik aku g tau x de bukaan pon
dorang pon balek dulu
yg pelik aku x rase sakit pape...tapi ble dah kuar tande besar la harapan aku nak bersalin dlm mase tedekat tu kan

29 & 30 desember 2012

aku ttp gak dok wad menunggu kelahiran tu
kirenye ni hari sabtu dan ahad la
aku dgn yg lain2 yakin yg aku akan bersalin hari sabtu tu
ramai yg mg dok tnye da bersalin ke belum
tapi yg peliknye aku x sakit lgsg..aku pon x tau kenape
aku lah org paling lame dok dlm wad menunggu kelahiran tu 
muke aku ni laa...yg dok bwk perut ke hulu ke hilir jer
org lain masuk sejam due..terus jer bersalin
asben aku la org paling tabah...dari  pkol 2 ptg sampai la 7.30 malam dok teman aku
besela kerajaan kan??
mane boleh tunggu seharian..waktu melawat je boleh

redha je la aku..aku sorang2 dok layan game je la kat tab
sampaikan aku x tau nak men game ape dah
aku tanye gak kat doc setiap kali check..nape x bagi aku balek
jawapan nye setiap kali buat CTG ade contraction katenye
mmg aku redha jadi tetamu paling lame dlm wad tu
dan setiap kali aku dok buat CTG kt LR...setiap kali tu aku dengar sesi teran meneran orang
dalam hati dok cakap bile la turn aku ni???
sampaikan nurse dalam tu dah jadi kwn baik aku dah...
abes je waktu melawat dy la yg do dtg sembang dgn aku
dah due malam aku kat hospital
baby still relax lagi dalam tu

aku dah nak mengalir dah air mate ni setiap kali laki aku balek
tapi kalau bab makan???
ko jangan tanye la...memang keje aku makannnnnnnn jeeee...
konon2 nk simpan tenaga,,tapi seriusly..mmg tahap kelaparan aku due hari tu..
di luar jangkaan...dgn makanan hospital aku sebat sampai licin (kalau orang keje kerajaan makanan special sikit tau..mau x abes aku telan...hahahaha)
dgn makanan yg nenek aku bwk pon licin..dgn makanan bungkus laki bwk pon licin..
kalau muke tu..da naik sembab..bukan tembam lagi..
hahahahaha

dalam hati biar senang aku nak bersalin malam ni..konon nye nak bersalin malam sabtu tu laa
jgn harap..esok pagi sehat lagi bby dok dalam perot aku nih
adoiiiiii....mule dah aku mase tu x tenang
ye la dah hari ahad...dari jumaat aku bertapa dalam tu
pkol 6 pagi doc kejut suruh mandi dan solat
lepas tu buat CTG...
bak kate doc aku org paling kerap buat CTG.. 15 kali aku buat sampai lah saat melahirkan
yg pelik nye setiap kali buat ade je contraction..tapi kenape aku x rase??

sampailah waktu melawat hari ahad tu...
ramai lah org dtg melawat semua dgn muke sedih  + risau sebab aku x bersalin2 lagi
kalau dah org semua risau..aku ni cmne korang rase???
sampai aku cakap kat semua orang..kenape x sakit2 ni???
sakit bersalin camne?? sampai menanges2 kenapa aku x sakit2??
sampaikan dorang pon nak nanges tgk aku....hihihi
mmg xleh nak tahan dah..bile semua dok tanye bile..bile..dan bile....air mate aku teru laju macam air terjun!!

nenek aku pon cakap x pe..malam ni in-allah bersalin..jgn nanges lagi
aku menanges..x tengok lagi laki aku tu
punye laju air mate dy dari aku
lagi la aku sedih...hihihih
klaka bile igt balek...mesti gelak laki bini
sesi memujuk baby..mase dgn panggilan iman
"iman..plz la kuar syggg..x kesian ke dekat mummy dgn daddy..tlg lah syggg"
tesangkut2 sore laki aku tu..hahahaha
sampaikan dy tipon MIL aku dgn menanges2..naik risu org tu bile cakap dgn aku pon tgh nenges
mmg mase tu aku dh hilang sabar nak dok hospital

jadi sebelum aku mandi nak solat mahgrib...aku ugut laki aku
kalau esok x bersalin gak..nak kuar dari sepital ni
biar la...kite pegi hospital swasta je..sbb doc da ckp kt aku..
kalau aku kuar..lepas ni dorang x terima kalau nak bersalin...
laki aku pon angguk kepala je..x leh nak pikir tgk bini nye tesedu sedan
lepas je mandi aku terus g solat maghrib..

haaaa..mase tu keajaiban nye terjadi
mase solat tu rase berdenyut kt pingang..rase sakit yglame sangat2
jadi lagi bile rakaat akhir
bagi salam..aku pon doa laju2..sbb aku rase sakit sgt kt pinggang
bile keluar bilik solat..nurse perasan kenape muke merah dik???
jatuh ke kt dalam??
aku cakap la sakit....
dy pon senyum je..haaa tu dah sakit dy cakap...mlm ni mesti deliver
sampai katil aku g tau kat nenek aku dgn laki aku..jgn balek dulu..sakit la..sape nk tolong picit??
senyum laki aku dgr aku dah sakit...

sampai tahap pkol 8.30 aku sakit tapi boleh dikawal lagi...boleh mencekik x renti2 tu...hihihi
doc suh nenek aku balek dulu dgn asben
pkol 10 dtg balek..myb dalam pkol 12 aku bersalin...
dipendekkan cite...1st seluk pkol 9 mlm..1cm
lepas tu aku sembang2 dgn nenek  dan asben aku kt luar
rase sakit...masuk bilik doc tanye sakit x??
try seluk kali kedu pkol 10 mlm 4cm
aku g lagi jalan2 dalam sepital tu dok sebok pegi wad belakang tgk bby2 org
cite2 dgn dorang cmne berslain bagai
syok x hengat sampai gelak2 gak dalam sakit tu
yg asben kt luar dok tunggu dgn nenek makcik aku dgn risau nye

sampaikan sakit da kerap aku naik katil..seingat nye pkol 1 time
dah boleh diam rasnye..
posisi yg selese mcm sujud tu
aku nak kesah ape...dah aku sorang je kat situ
sampai lah tahap dah x tahan
pkol 2.30 tu dah x leh nk  jalan rasenye
nurse dtg tanye..adek sakit sgt ke
aku angguk je
dy suh g LR bwk baju aku dan bby
sampai je katil dorang check da full
patutla aku rase macam nak tekeluar dah

mase nak kol asben aku suh masuk
aku dah nk teran sgt
doc x bagi
dy cakap tunggu asben dulu kesian dy kan
ya allah nak tgggu laki aku pakai baju yg sediakan kan tu
naik hangin dh aku ni
x tahan sgt dah
pastu nur suruh tadah tgn kalau boleh
sikit punye pjg doa dy nak sambut bby (dlm hati bagus gak ade doa)
dgn laki aku sekali amin kan sikit punye kuat aku dgr
sekali abes doa...dy suruh laki aku tahan bahu
dy betol kan tgn aku
sekali dy suruh teran...aku teran je sekuat2 hati..amek kau!!!
keluar seketul.....lega rasenye...menanges terus anak dare kitorang tu
punye senyum bapak dy...sampai ke telinge
lahir lah Iman Nur Delisha..31/12/2012...2.54 pagi
alhamdulillah...10 minit je urusan dalam LR tu
allah permudah ka hak aku utk anak pertama
dan nurse g tau x de koyak dan dy x gunting..just jahitan bahagian dalam
kt kulit ade satu je jahitan..
patutla aku rase even hari pertama pon aku boleh jalan laju
just takut jahitan dalam je
alhmdulullillah
tapi laki aku ade cakap..rase takut nak tgk..sebab mase dy masuk tu
dy lalu depan aku yg dah ready nak meneran
dy cakap x tau nak cakap cmne..betol ke ape yg dy pandang tu
bile aku tnye sampai skrg camne rupenye..dy pon x nak explain...dan x nak bygkan lagi
haaaa.....insaf sikit di situ
aku yg teran...dy yg nanges x sudah2....aku nages jap je..hihihihi
dy sikit punye lame mengalir air mate...terime kasih nye bertalu2..:)
ko tengok..besar x besar pengorbanan kite bagi anak kt dy???

nanti aku share ape yg nenek aku bagi minum bagai
sampaikan hari ke5 jahitan yg 1 kat luar tu dah tecabut
cepat kan??
then darah aku pon just seminggu lebih je dah kering
nanti aku share okay..in-allah..
sharing is caring..:)







46 comments:

Suria said...

alamdulillah..
mudah urusan ryn, bahagian masing² kan..sekali teran je ke ryn?

suria pn nk bg husband tgk betapa dasyatnye wanita bersalin, mintak dia masuk LR jgak..hehe insya'Allah klu diizinkan bersalin normal ^^

Ryn said...

memule tu doc suruh tarik nafas pepanjanggggg sgt3...then teran..tu la habuan nye seklai teran...sgt3 membantu nurse2 nye pon...semoga dimudahkan utk suria nnt..:)

hannan ghazalli said...

salam.bleh email kat saya apa yg nenek awak bg amalan.tqvm
.skrg tgah menunggu hari.almost 38w.
eve_hannan@yahoo.com

Ryn said...

hannan: saye dah email dear..:)

hannan ghazalli said...

tq ryn.sy da baca.yg awak email tu utk amalan wktu bpantang kan.kalu boleh,please share waktu nak bsalin.sbb bca pglman awk,mcm senan. je wkt kt labour room even awak lama nk menungu sakit dtg.bleh email x lg 1x utk tips mudah bsalin n push.hee.tqvm

Ryn said...

hannan..okay dear...sye dah email jugak..:)

Nurul Husna said...

seronoknya ryn...sekali je teran kan..mmg dipermudahkan...harap husna pun mcmni nanti.. :)

Mrs Lurve said...

senangnya ryn bersalin...alhamdulillah lega dgr. xde jahitan pulak tue. citela dkt sini, ada petua apa2 yg diamalkan ke..nak tau jgk, sdg hitung hari nie huhuhuhuhu takut. emailla jgk dkt azie:

khalziey@gmail.com

Ryn said...

husna: in-allah...mudah untuk husna nnt

azie: x la sampai x de jahitan..tp nurse yg jahit tu cakap just ade satu..igt kan dy tipu...tapi bile satu benang tu da tanggal..mmg x de tanggal lagi dah...tapi duduk still jage2 jugak..takut2 lagi...hihihi..ryn dah email..:)

✿ pink velvet ✿ said...

kite due date 01/05 ni.. mudah2an dipermudahkan segalanyer... i is takuttt :(

cha said...

i pulak nank nangis baca entry u ni sebab husband u byk nangis. dia sedih kot tgk u

part tak boleh tahan u la asyik mencekik je hahah

selamat berpantang u. be strong ye jd mak dh. rasa mcm baru je lg kenal u masa tu u tak pregnant lg haha

nanti free dtgla blog i. dh tak ingat kot kt i ni huu :(

cha said...

u ni email i love_kazaa@yahoo.com

email la i tau :)

Mas Zull said...

assalamualaikum ryn...selamat juga akhirnya...;)

cikji said...

alhamdulillah,mudahnya awak bersalin.lagi best bila takde sgt part jahit2 tuh. datang sini mencari pengalaman,still menunggu rezeki dari yang Esa.

btw,dtg follow sini jugak :)

Putri Qaseh said...

Salam ryn, dah terlambat wish..tahniah jugak..Kalau boleh e-mail jugak kat putri_z246@yahoo.com

Anonymous said...

Hi babe, seronoknya dengar cerita you. senang je deliver. I tunggu hari je ni.. harap boleh share sikit pengalaman/ tips/ petua you kat i.

salam ,

cicitembikai.blogspot.com
ssmdhzrn@yahoo.com

Puan Ida said...

salam sis..nk tau jgk rahsia tu..sy dah x lama lg ni..

Qiela said...

seronoknye baca pengalaman orang. mintak-mintak dipermudahkan, dua saya semakin hampir. huuu, takut.

Anonymous said...

Assslm. Saya nk tahu, petua yg nenek awak kasi tu ;)

zahayuyusoff@gmail.com
tQ

vitaminpilihansemua said...

bestnye baca kisah bersalin awak...senang je..syukur pada Allah kan..anyway salam perkenalan dari saya..cantik blog..jemput singgah blog saya
vitaminpilihansemua.blogspot.com

Anonymous said...

Boleh email pd sy petua tu:
fity_sweet@yahoo.com

tq

Anonymous said...

slm..blh shere petua nenek u x..email sy norzilawatiabdullah@ymail.com. tq

Anonymous said...

Slm.bleh emel petua nak teran tu. Pe petua mudah bsalin?eemanisyq@yahoo.com. Tmakash

dalili said...

Salam semua..

saya lili pengedar sah vitamin dan supplement shaklee..bagi yang menginginkan kehidupan yang sihat dan cergas serta yang mementingkan kecantikan dalaman dan luaran..

jemput lah singgah blog saya jika ada kelapangan..

jum LIKE PAGE https://www.facebook.com/AdaniVitaminSupplementsStore

Jum FOLLOW BLOG http://iffahadani.blogspot.com/

Sarah Amanda said...

Assalamualaikum Sahabat.
Alhamdulillah dah selamat semua.
Salam perkenalan. Saya pun update pasal pengalaman bersalin saya kat sini:
http://mama4aqil.blogspot.com/2013/07/pengalaman-bersalin-aiman-kalah.html

Bolehlah jenguk jugak..kalau ada masa.
Terima kasih.

NOOR HIDAYAH said...

Bole tak email ape yang nenek awk bg.ni email sy..angahidayah@gmail.com

NOOR HIDAYAH said...

Bole tak email ape yang nenek awk bg.ni email sy..angahidayah@gmail.com

NOOR HIDAYAH said...

Salam sy seronok bc pngalaman bersalin awk...bole tak share petua kt email sy untuk sy jd kn panduan..angahidayah@gmail.com

NOOR HIDAYAH said...

Bole tak email ape yang nenek awk bg.ni email sy..angahidayah@gmail.com

ila faiz said...

slm... tumpng hepy dgn pnglmn sis, sy pon nk mhon share petua kt email sy : iela_suriasun@yahoo.com.

Anonymous said...

Boleh x awak emailkan petua yg awak amalkan tu.. Email sy fizah020605@yahoo.com
Terima kasih sesangat

Anonymous said...

Hai ryn..

leh email kn petua nenek awk bg?

sy ngh tgu hari gak ni.. nervous anak pertama..

thanks..
iera.aman@gmail.com

aishah razak said...

Blh email.x. Petua nenek ? Tq aishah5254@gmail.com

Anonymous said...

Alhamdulillah.. mudahnya urusan.. sangat bertuah! =) boleh tak emailkan petua nenek ryn yg ryn amalkan utuk memudahkan bersalin tu? Bagusla.. jahit pun sikit je..=)

cool_gee87@yahoo.com

Terima kasih..=)

Anonymous said...

salam..boleh emailkan pada saya rahsia nenek awk mudahkn bersalin.. emailkan dekat iekamiss@yahoo.com.my ;)

atika razif said...

hai...tahniah dan alhamdulillah..nak juga petua mudah bersalin... emailkan kat ieka yer di iekamiss@yahoo.com.my ....tq ;)

nurul azura said...

assalam..boleh email x tips/ amaln untuk mudah bersalin..tq

nurul azura said...

assalam..boleh share x, tips/amalan mudah bukaan full / bersalin.Tq n.azurajasmi@gmail.com

mohamad shahril amer risman said...

Alhamdulillah..mudahnya segala urusan..sy dh 37 minggu..boleh awk emailkan petua mudah bersalin n ape yg nenek awk suruh amalkan utk cepatkan baik tmpt jahit tu...terima kasih ye..ni email sy :-

hazeleye_diana@ymail.com

Anonymous said...

alhamdulillah...suke baca pengalaman ryn..boleh bg petua mudah bersalin n ape yg nenek ryn bg minum tu..terima kasih..ni email sy:-

hazeleye_diana@ymail.com

Anonymous said...

Salam..bley x share petua tu jugak.. wan.alyani@yahoo.com

Anonymous said...

Share kt sy jugak.. Due date dekat sgt dh ni.. Wayshard40@gmail.com

Anonymous said...

Syukur Alhamdulillah dgn kurniaanNya..
Boleh share k letua sbelum n slpas bsalin...tq
noraz_bingkor@yahoo.com

Anonymous said...

slm...blh share x petua nenek ryn...hrp mberi manfaat buat sy yg sdg m'unggu hari...kalau blh tak nak stay lama2 kat LB.....su_zyn@yahoo.com.sg tq..

norlinda asri said...

as salam..sronok dgr pengalaman ryn b'salin anak p'tama erk.ape petua yg nenek ryn bg 2.nk thu jgak.sb due date sy 3.5.14.tp rmai yg ckap yg sy akan b'salin awal bln 4 ni.tp sy x ksah r asalkn s'muanya baik2 je.

norlinda asri said...

seronoknye dgr pengalaman ryn b'salin anak pertama ye.nk thu jugak ape petua nenek ryn bg 2 ye.sb due dete sy 3.5.14.tp rmai yg ckap yg sy akan b'salin awal bln 4 ni sb kepala bbay dh trun bwh sgt.tp sy x ksh r asalkn s'muanya baik2 je.ni emel sy ye norlindaasri@gmail.com