Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

buat buku pink....Hb aku rendah sgt3..:(

semalam pegi buat buku pink a.k.a buku mengandung tu...ditemani en.asben yang redha tunggu sampai la t.hari....naik ketaq lutut ni tau x..kelaparan punye pasal...konon2 pegi awl dpt la balek awal....hmmm..hampehhhh..pertama kali pegi memang x tau pape...wat2 muke x malu tanya nak buat buku kt mane..bla..blaa.....blaaa......dan akhirnya...sampai turn aku buat buku..semua benda aku x hengat!!! hahahaha...seb bekkk misi2 tu baik hati....lega hati den..alamat opis en.asben aku x tau..alamat rumah pon x tau...sbb dok dgn kakak..g pon baru pindah..mane nak amek tau sal alamat bagai kan.....hik3

last2 misi decide wat ikut alamat ic je laaa.....sabak bernam nun hujung benua..hahahha...alamat opis en.asben tulis subang jaya je...kan senang..hihihi...buat pertama kali amek darah...cek air kencing....semua2 nye laaaa...dan hasil nye...x memberangsangkan langsung!!! lame kene kaunseling dengan misi tu...tapi dy macam mak2 sikit...so..sembang2 je la dgn dy...dy pon bagi list ubat2 yg perlu di amek kt kaunter utk dimakan...dy siap pesan telan sampai muntah tau...pastu gelak...hahahahha...dah nak kuar kene jumpe dok..dy tanya lagi best x mengandung??? dgn selamber menjawab..best je misi...hehehhe..(gelak sesame)...

bile dah jumpe doc...doc tanye nape dgn masalah2 tu...(nnt akan ditulis kat bawah)...dy cakap la...mmg nampak pucat..mmg nampak letih cikit..so dy cakap abaikan ubat2 yg byk tadi tu..dy bagi 1 ubat je...makan tu je..yg lain x yah dulu...(dalam hati dah pelik..td suh makan yg byk2 tu..yang ni cakap x yah) tapi kompem la aku ikut cakap yg sikit tu..hihihi...lepas tu baru kene pegi dgr kaunseling!!!! amekkk kau!!! mau x lapar perut..dongdang sayang baby dalam perut mintak makan...hihihi

dan aku adalah perut paling kecik..atau memang x besar lagi yg dok dgr ceramah dgn ibu3 yg dah besar perutnya,,,kesian nye kat aku kan...antare masalah2 yang aku alami

  1. Hb = 9.5 normal 11 (rendah sgt3..aku x sangka pulak sampai camtu sekali)
  2. kurang berat badan =43 kg normal 45 kg keatas (memang aku dah agak dah)
  3. kencing kotor = memang x sangka sgt jugak...tapi redha je laaa


dan  mulai malam tadi aku da start makan IBERET FOLIC yang doc bagi..aku makan mase perut kosong /  sejam sebelum makan...tapi hasilnya..pukul 4 pagi aku muntah2 teruk sgt sampai dah x keluar pape...abes semua keluar laksa kelmarin yang aku makan...mau x sakit hidung....(tapi aku abaikan mungkin bukan sebab ubat tu kot).....think + je laaa

dan pagi tadi pukul 7 sebelum siap pegi keje..aku dah makan ubat tu...tadi pukul 8 aku makan la nasi lemak..dah hasilya baru 4 suap aku makan dah muntah semua nya...dengan laksa2 kelmarin pon ade rase2 lagi...macam aku cakap sebelum ni aku x penah muntah2..w.pon da nak masuk 3 bulan..tp hb rendah..susah hati dok pikir benda ni tau...aku ingat ubat ni membantu aku...tapi..macam x je....sedih nye laaa....

ni la ubat tu...dala besar...aku boleh je telan...
tapi nape semua benda yang aku makan muntah balek bile makan ubat ni
help me................:(



da banyak google petua2 untuk tingkatkan hb ni.cuma x kesempatan lagi nak cari2 produk2 or ubat2 tu..tapi bile makan kuar balek x de hasil gak kan...plzzz bagi petua yg berkesan...lagi 2 minggu kene jumpe doc lagi ni..kalau x okay cmne....:(

kesian baby dalam perut ni kannnn.....:(





13 comments:

MrS dOdOt_ShyG said...

sbr ye riny.. cian kamu.. ce try letak vicks kat blkg bdn dgn kat dada dpn.. berangin sket.. riny, ade email x?? rinie ade bnde nk tnye nie..

celebration of love said...

Jgn stress dear, mkn mknn berkhasiat and tambah darah. Sy dulu cmtu gak. Adat la mengandung. :)

MimahAjil said...

bykkn makan bayam, kerang, hati ayam n minum horlicks...membantu tmbah darah klu rs tk termampu nk telan iberet folic tu..sbb agk besar gak ubat tu...

Yanei Khairani said...

yanei still x pg buat buku pink.. xpe ke eik?? rsnya dh msuk 2 bulan. mm..hb yani pn rendah jgk. doc ckp normal, tp dibwh paras normal. huhuu..

sueshe said...

ibu mengandung mmg xlepas drpd mslh hb...huhu..sy dulu pon memanjang rendah smpai deliver..

puan.mila said...

mila blom buat buku lg..dh cuak nih..

Riny said...

MrS dOdOt_ShyG: memang camtu la riny buat bile muntah2 malam tu...alhmdllh..okay sikit..

celebration of love: tu la..skrg ni tgh try mkn benda2 yg disuruh oleh doc..mintak2 berhasil la lagi 2 minggu sebelum check up nnt

MimahAjil: doc ade pesan semua2 tu...tp riny baru nak amalkan..sebelum ni mkn ikut sedap je..hi3

Yanei Khairani:x pe..riny buat pon dah 3 bulan...normal mmg normal doc ckp..tp x normal la utk org mgndg..takut bby kurang sehat pembesaran nye....

sueshe : tu lah..kakak riny pon same...tp alhmdlh..anak dy sehat je smpai skrg..:)

puan.mila: mila jagela makan..amek yg berkhasiat je..nnt x de la masalah kan..:)

cha said...

u kene kuat demi baby k? *hugs*

izla said...

kene jaga makan..nanti ada lagi step2 seterusnya. minum air gula la, jumpa pakar zat pemakanan la, bla bla bla..

btw, happy pregnancy k!!

MamaEma said...

ema masa preggy tak pernah makan ubat hospital mahupun klinik..ema beli kat farmasi..satu jenis ubat jer...Alhamdulillah anak-anak semua sihat...dah lupa nama ubatnya..botol putih ubat kaler pink..

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail said...

cian baby kurang drh. rajin mam ubat tambah drh k =)

CikPuan Ira said...

cian awk riny..sabar yew..awk cuba makan mknan yg tingkaktkan darah mengikut sunah nabi..insyallah semua ok

Erina Asmawani said...

salam riny..masa mengandung mmg kena kuat. ena dulu pun HB rendah, ena selalu makan bayam & daging. Riny try lah ye :)