Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

diari 3 bulan kehamilan....:)


untuk pertama kalinya....alhamdulillah syukur kepada allah (dah macam nak bg ucapan jerk!!)..baby syg dlm perut dah 3 bulan..,rase macam baru semalam je buat UPT test...tapi hari ni dah 3 bulan...semoga allah bagi kesihatan terbaik buat baby dan mak nye sekali...semoga sehat sampai saat melahirkan nnt..baru 3 bulan..tapi dah cuak bace pengalaman org dlm labour room...abaikan je..tapi dalam hati dup dap dup dap tau!!! dalam hati mintak dan doa2 semoga rezeki untuk diri sendiri dimudahkan saat2 itu....(takut...takut..)..hehehehe

3 bulan pertama yang memang indahhhh ...x de lagi saat muntah2 dalam hidup selama 3 bulan ni..harapan yg tinggi semoga x muntah2 sampai 9 bulan nnt..(hr2 makan kismis dgn kurma..dgn niat jgn lah mabuk2..alhamdulillah)..in-allah...melainkan atas sebab cerita ni...pengalaman muntah yg tak mungkin berulang lagi..sebab dah tinggalkan ubat tu terus..x sentuh langsungg!!!...hehehe...w.pon ade la sesetengah yang cakap..kalau mengandung senang..nnt besalin mesti susah..tapi x pernah kesah..hehehe..ye la..tu semua kerja allah.. terima je ape yg dah jadi hak kite..tu la nanti yg riny akan rase...sebab bagi riny..allah merencanakan yang terbaik buat kite semua...:)




untuk TRIMESTER PERTAMA ni



upt kedua selepas 7 hari lewat..:)
  • seawal 3 hari lewat period..memberanikan diri untuk buat UPT test..hasilnya kemungkinan positif..sbb line kedua sgt2 blur....dalam hati memang x dapat digambarkan...allah je yang tahu..tapi masih berharap yg betul2 hamil mase tu...selepas 7 hari lewat..buat UPT memang dah confirm..coz line dah  terang (seronok sgt3!!)...berita gembira just dishare dgn asben..sorang kwn opis (sbb dy pn tgk UPT 1st aku tu..konon2 nk konfem kan la..sbb dy pon prgnt..hik3)...& kakak je seawal 3 hari lewat tu..cerita lanjutnye disini..
  • bagi tau en.asben dgn anta pic UPT je..sbb mase ni masih PJJ lagi dgn en.asben..dy lagi la excited gile2 punye...siap nak bagi  tau mak ayah dy..tapi riny cakap kite g check kt klinik dulu la ye...en.asben akur..tapi dy tetap nak hebahkan berita gembire tu..dy bagi tau kwn rapat dy jugak...:)
  • disebabkan en.asben pindah ke selangor utk ddk same selapas sebulan prgnt tu..jadi kitorang pegi klinik untuk buat confirmation bile kandungan dah 2 bulan 1 hari..tu semua atas sebab2 keje dan x dpt nk pegi seawal 5-6 minggu...dan DR. NURUL HUDA sahkan dah mengandung 2 bulan 1 hari mase tu..barulah semua family due2 belah pihak tau yg riny dah pn mengandung...

berusia 2 bulan 1 hari..bile di zoom dekat scrin..jantung bby dah berdegup...dan dah terbentuk sikit..:)


  • masuk je 11 minggu kandungan...buat buku pink..dan banyak jugak masalah rupe2 nye...antarenye...kencing kotor..kurang darah dan kurang berat badan...(baru sedar bukan senang nak jd mak rupe2 nye)
  • sepanjang 3 bulan mengandung ni.. just ade rase loya2 sikit je...muntah belum ade lagi...dan kalau boleh x nak langsung..:)
  • x pernah lagi nak mekap2 bile g opis or keluar.. sambar je ape yg ade..tapi en.asben paham kot..dy x pernah pon tegur cakap selekeh..hik3
  • sakit2 badan memang dapat dirasakan seawal sebulan mengandung...tapi tukang urut x pernah jemu tolong...sebelum tido mesti diurut dulu....bahagia kot saat2 macam ni!!!!
  • x de lagi nak mengidam yang bukan2..semua nye boleh beli dekat2 je..belum lagi menyusahkan en.asben..hehehehe
  • dah mula gatal2 mate tengok baju mengandung!!! dalam proses nak beli sbb baju kurung byk dah x muat (bukan la perut da besar sgt...tapi semua tu baju kurung moden..mmg patutla x masuk bila sarung..hi3)
  • dan yang paling penting...riny x kan lupa saat2 ni sampai bila2........:



pengalaman yang  x mungkin  nak dilupakan...kali pertama rasa dan lalui semua ni..riny rasa...riny lah orang yang paling bertuah...sebab allah bagi peluang untuk rasakan semua keindahan ni...alhamdulillah..doakan baby dan riny sihat selalu ye....:)








27 comments:

cha said...

seronoknya. bagus btul u takde muntah muntah. semoga sume berjalan lancar sampai masa nk bersalin nanti u amin :)

Riny said...

cha: rezeki kot cha...riny pon hrp2 mcm tula...tq cha...ameennnn..:)

Suria said...

bestnyeee...
alhamdulillah, amin ;)

Riny said...

Suria : tq suria...lepas ni suria pulak ea...ameennn..:)

SURIA AMANDA said...

seronok kan....rindu saat2 preggy dulu...dania now dah 8 tahun dah...me kena kahwin lagi sekali cepat2 ni...umur dah 34 dah..takut xde peluang..

Riny said...

SURIA AMANDA : hehehe...tu la..bile dah rase...terase seronoknye nak jadi ibu...cepat..cepat...hihihi..:)

maszull said...

assalamualaikum riny....berhati2 semasa mengandung ni yer moga baby sentiasa sihat je...:)

Riny said...

maszull : wslm mama..in-allah..doakan rony baik2 je ye..:)

qaseh johanna said...

jeles la... teringin nk rasa bahagia cmtu gak.. huhuhu T_T

Riny said...

qaseh johanna :in-allah...riny doakan ye ade rezeki...jgn putus asa tau..:)

♥ dak pink said...

Jage diri elok-elok ye. 3 bulan masih fragile lagi. Jgn lasak-lasak. =)

Riny said...

♥ dak pink : in-allah..tq dear..semoga semua dipelihara sebaik2 oleh NYA..:)

ieda said...

akk baca , akk lak rasa teruja ..
insyaallah dikk semoga selamat ke kelahiran ;)

Shakina Farhan said...

kite serupa 1st trimester alhamdulillah xd muntah2..take care ye riny!

Hazz Nieza said...

congrats!! untung Riny kira sihat2 jer. enjoy ur second trimester plak! ;-))

Riny said...

Hazz Nieza : tq...riny hrp2 sehat je sampai lahir nnt..:)

Riny said...

Shakina Farhan : alhndlh...tq kina..:)

ieda: tq kak ida...:)

bunga_rose said...

mengandung adalah detik indah dalam hidup seorang ibu ^_^

jaga kandungan elok2 ye riny..

CikPuan Ira said...

enjoy ur second trimester dear ^_^

LiYa HaNiF :: said...

congrats.. take care..!!
terngin nak ada baby balik.. ^_~

Salam kenal n i follow ..

Nurul Husna said...

seronoknya...bilalah turn husna lak dpt merasa sume ni :)

Riny said...

bunga_rose : btul tu kan..in-allah..:)

CikPuan Ira :ye ira..hrp2 ok la 2nd trmstr ni...:)

LiYa HaNiF: tq..in-allah..follow u back..:)

Nurul Husna: in-allah ade rezeki husna nanti....sbr ye husna..:)

aTy _faRed~ said...

tahniah dear..jage diri bebaik.. saye dulu pon awal ngandung tak de mabuk bagai..cume modd swing teruk..huhu..alhamdulillah sekarang dah selamat semuanya..
selamat menjalani tempoh mengandung..sangat2 teruje tau..memang besh..!! :)

Riny said...

aTy _faRed~: orait aty..in-allah cube jage semua sebaik2 mgkin...alhmdlh dipermudahkan..hehehe...tq dear..:)

~ NANA ~ said...

alhamdulillah...

ahhh how i miss the moment! rasa nk tambah sorang lagi pulak *eh eh*

wahida said...

jgn fikir sgt org ckp seksa la apa ke masa bersalin tu...lain org lain pengalaman dia...

InsyaAllah, Allah akan permudahkan perjalanan u sis...bykkan berdoa...

MamaEma said...

kandungan masih muda..so kena elok jaga diri tau..